Blog

Abstract schilderij van Rebecca Morris te zien in ICA LA - Los Angeles Times

In de jaren negentig begon Rebecca Morris te zoeken naar methoden om abstracte schilderijen op verrassende manieren te construeren.En bouwen is de operatieve term - net als synoniemen als bouwen, fabriceren en oprichten.Haar schilderijen zetten de kijker meteen aan het denken over hoe de compositie tot stand kwam.

Gewoonlijk, van Piet Mondriaan in de jaren 1920 tot Minimalisme in de jaren 1960, vereiste het idee om een ​​abstractie te construeren het schilderen met lineaire geometrie.Basiskleuren en pure geometrische vormen suggereerden dat de steiger voor het bestaan ​​een 'absolute realiteit' is."Rebecca Morris: 2001-2022", een strak georganiseerd onderzoek van 27 schilderijen van de afgelopen 21 jaar aan het Institute of Contemporary Art, Los Angeles, trekt het kleed uit dat alles. Verf droogmachine

Abstract schilderij van Rebecca Morris te zien in ICA LA - Los Angeles Times

Vergeet het absolutisme.Het platte vlak van het canvas en de horizontale en verticale randen zijn zowat de enige strikt geometrische elementen die in haar werk opduiken, en ze zijn al honderden jaren standaard in de lange traditie van de westerse schilderkunst.Het vlak en de kaderranden geven aan wat ze van plan is, wat deels een vastberadenheid is om hun autoriteit te ontmantelen.

Wanneer Morris een raster schildert als de armatuur van een compositie, gebruikt ze vaak een handsproeikop of misschien een knijpbuis in plaats van een richtliniaal en een opgeruimd penseel.Ze houdt het niet netjes.Het picturale raster wiebelt.De horizontale en verticale bewegingen van haar arm worden geregistreerd, samen met een vloeiend gevoel van oog-handcoördinatie.

Geometrie maakt plaats voor gebaar.

Maar het is geen emotioneel gebaar, zoals de meeste expressionistische abstractie dat is.Ze beweert niet dat haar emotionele innerlijke leven tot uiting komt in een uiterlijk teken van olieverf op canvas.In plaats daarvan is het maken van markeringen het beeld opbouwen.

En haar kleur is overal, niet in de laatste plaats in zilverachtige of gouden metallic tinten die het licht met meer dan gebruikelijke intensiteit reflecteren.Puur is het niet.

Van de in Honolulu geboren, in Los Angeles gevestigde schilder, 53, wordt beschreven dat hij schilderijen maakt die een nonchalante houding uitstralen, wat zeker past.Maar dat betekent niet dat ze lukraak of ongeorganiseerd zijn.Een werk zonder titel uit 2020, meer dan 2 meter lang aan een kant, leest in eerste instantie als een collage-achtige opstelling van kleine geschilderde afbeeldingen die terloops over een levendig veld van kobaltblauw zijn verspreid.Dan begint het zich te ontvouwen met toenemende complexiteit.

Het blauw is geen uniform veld, maar een dicht netwerk van korte, stevige, in elkaar grijpende verfstreken die met een brede kwast zijn aangebracht.De collage-achtige elementen zijn niet bovenop de blauwe kleur geschilderd, maar omringen de vormen.Het is alsof de kleine afbeeldingen een onderschildering zijn die door het kobaltkleurige oppervlak gluurt.

'Robert Irwin: A Desert of Pure Feeling', een nieuwe documentaire die in première gaat op DOC NYC, beschrijft de lange, vaak onwaarschijnlijke carrière van de 94-jarige artiest.

Die onderschildering, in plaats van doorlopend van rand tot rand over het oppervlak, is een aaneenschakeling van onafhankelijke patches, allemaal verschillend.Een gespikkeld zwart-wit dambord rechtsboven lijkt in niets op een stukje kronkelende roodachtige strepen onderaan, wat totaal anders is dan de celachtige roze en grijze vlekken linksboven.(De vlekken zijn gevlekte kleuren; Morris schildert vaak met het canvas plat in plaats van rechtop.) De ongeveer 50 ongelijksoortige vlekken zijn als afzonderlijke sterren die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in het verenigde sterrenstelsel dat het schilderij is, allemaal gelukkig naast elkaar bestaand.

Zullen we ze Verenigde Staten noemen?

Een van de meer eigenaardige kenmerken van Morris' kunst is dat haar composities eerder subtractief dan additief aanvoelen.Natuurlijk, ze legde eerst die 50 kleine stukjes abstractie op het canvas, een dambord hier en strepen daar, en voegde vervolgens de kobaltblauwe lijnen eromheen toe, alsof ze alles op zijn plaats moest houden om één groot abstract schilderij te maken.Maar je gaat begrijpen hoe de foto is opgebouwd door achteruit te werken vanuit wat je ziet, visueel en conceptueel uit elkaar te halen.Je bouwt af wat zij heeft opgebouwd.Een strak maar speels evenwicht tussen zien en weten dringt zich op.

Het systeem wordt opnieuw aangetroffen in een later schilderij dat, in plaats van kobaltblauw, een dikke, bijna stroperige zilververf heeft die rond de kleinere plekken plasselt.De vloeibare, lichtreflecterende kwaliteit van het zilver bemoeilijkt de doorzichtige illusie.

Nog later wordt een bijna 3 meter hoog canvas in een dunne wolk van borstelige grijze kleur bedekt met een gouden metalen raster.Het raster is niet doorlopend, maar op meerdere plaatsen gebroken, alsof er stukken zijn uitgescheurd.Flitsen van gereflecteerd gouden licht animeren de statische kruispunten van horizontale en verticale lijnen, waardoor de structuur verder wordt gedestabiliseerd, terwijl subtiele humor wordt toegevoegd: bliksemschichten laden de onderliggende onweerswolk van grijze verf op.

Minder succesvol zijn verschillende werken met een excentrische vorm - een gekartelde curve, waarnaar de kunstenaar verwijst als een kreeftenklauw.Misschien komt de vorm voort uit de vegende beweging van de arm van de schilder die op natuurlijke wijze volgt uit het werken op een groot horizontaal canvas.(Twee van hen zijn de grootste schilderijen in de show.) Maar de springerige visuele beweging voelt gekunsteld aan, meer dissonant dan mysterieus.

De tentoonstelling is vakkundig georganiseerd door voormalig ICA LA-conservator Jamillah James, nu in het Museum of Contemporary Art Chicago, waar hij volgend jaar naartoe reist, en assistent-curator Caroline Liou.Het is verdeeld in secties op basis van gedeelde formele strategieën tussen verschillende werken, in plaats van chronologie.(Een catalogus wordt verwacht in 2023.) De muurconfiguratie van de galerij, die al geruime tijd vaststaat, is nu op verfrissend ruime manieren geopend waardoor een kijker visueel naar schilderijen kan verwijzen.

De formele nadruk is passend.In een periode waarin figuratieve schilderkunst met duidelijke sociale verhalen dominant was, terwijl gemakkelijke abstracte schilderkunst overvloedig aanwezig was, is een goed overzicht van Morris' gewiekste, vaak onverwachte abstracties bijzonder ontwapenend.

Waar: ICA LA, 1717 E. 7th St. Waar: woensdag-zondag, tot en met 15 januari;controleer op vakantiesluitingen Toegang: Gratis Info: (213) 928-0833, www.theicala.org

Ontvang onze LA Goes Out-nieuwsbrief, met de beste evenementen van de week, om u te helpen onze stad te verkennen en te ervaren.

U kunt af en toe promotionele inhoud ontvangen van de Los Angeles Times.

Abstract schilderij van Rebecca Morris te zien in ICA LA - Los Angeles Times

Verf reciprocator Los Angeles Times-kunstcriticus Christopher Knight won de Pulitzerprijs 2020 voor kritiek (hij was finalist voor de prijs in 1991, 2001 en 2007).In 2020 ontving hij ook de Lifetime Achievement Award in Art Journalism van de Rabkin Foundation.

Schrijf je in voor onbeperkte toegang